HTML

finnugrista fagyi

Kritikai megjegyzések finnugrizmus témában, észrevételek a magyar nyelvvel, nyelveredettel kapcsolatban

Friss topikok

  • baloch: Köszönöm a részletes elemzést! Kiegészíteném egy hiteles adattal: izi [FIRE] (257x: ED IIIb, Old A... (2014.10.16. 10:03) Tanulságok
  • abani: @lapp: Te is megtisztelnél, ha alkalomadtán benéznél topicomba és megvitatnád a sok kedélyes fin... (2013.06.12. 07:47) Ágyék

Címkék

Komolyan vehetőek-e a finnugristák?

2013.03.08. 07:39 lapp

Finnugrista brigádjaink (korántsem áldásos) tevékenységét szemügyre véve megállapítható: leginkább azért hiteltelenek, mert a rendelkezésre álló tényeknek csak egy részét képesek/hajlandóak figyelembe venni, ráadásul ezt a töredékes anyagot is tendenciózusan használják fel.

Nem is kerülhetnek a látókörükbe új nyelvi adatok, hiszen nem ismerik a türk nyelveket, nyelvjárásokat; ami korábban felvetődött, azt az "uráli kor, finnugor kor, ugor kor, plusz a későbbi jövevényszavak" ívű sémába tuszkolják bele, vagy "további vizsgálatot igényel" bélyegzővel ellátva lökik félre.

Mindezt indokolatlan magabiztossággal (naiv/primitív gőggel) teszik: teljes bizonyossággal jelentgetik ki, hogy "ősi finnugor" szó, vagy "török származtatása téves", noha a kötelező tudományos szerénység - és a józan ész - csupán ennyit engedne meg: nyelvi tényanyagunk alapján lehetségesnek, esetenként valószínűnek tűnik a dolog.

Nézzünk példákat a kóros magabiztosságra (a 2006-os Etimológiai szótár áll figyelmünk középpontjában, hiszen feltételezzük, hogy ez tükrözi szakembereink mai tudásszintjét):

tál.png

"Ősi, ugor kori szó" - jelentik ki teljes bizonyossággal egyetlen vogul analógia alapján.

Ennyi elég is volna?

Persze annyit mondhatunk, hogy a feltételezés lehetséges.

Sőt, - főként ha további érveket látnánk - talán azt is, hogy valószínű.

Ám ennél többet?

talál.png

"Ősi uráli kori szótő" - jelentik ki teljes bizonyossággal arra alapozva, hogy másutt előfordult a helyet változtatni > találni jelentésfejlődés.

Ennyi elég volna a bizonyossághoz?

Nem inkább csak lehetséges, esetleg valószínű?

lóg.png

"Ősi finnugor kori szótő" - jelentik ki teljes bizonyossággal kizárólag alaki hasonlóság alapján.

Csak alaki, hiszen a felsorolt szavak valamennyien dinamikus, aktív jelentéssel bírnak ['idő előtt szül', 'betol, kihajít, kimerít', 'rostál, (gabonát) lapátol', 'teremt, ledob, kidob, kimer, elvetél']; ezek és a magyar 'lóg' statikus jelentése között pedig nehezen áthidalható szakadék tátong.

Ennek ellenére: a dolog lehetséges, esetleg - kéretik további érveket felsorolni - mondhatjuk, hogy valószínű.

Ám hogy bizonyos lenne?

...

És így tovább, a sor hosszan folytatható.

A címben feltett kérdésre sajnos aligha adható egyéb válasz, mint hogy: nem.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása